Symptomen Chronische Rugklachten

Wanneer rugpijn langer aanhoudt dan een periode van drie maanden is er sprake van chronische rugpijn. Dit type rugpijn kan verschillende oorzaken hebben en ook de symptomen kunnen behoorlijk uiteenlopend zijn. Over het algemeen zal chronische pijn aan de rug zich uiteraard kenmerken door… een pijnlijke rug. De aard van de pijn en vooral de plaats waar de pijn in de rug voorkomt is van essentieel belang om vast te kunnen stellen op welke aandoening het precies gaat. Gaat het bijvoorbeeld om lage rugpijn, hoge rugpijn of pijn in onderrug Daarbij moet u ook rekening houden met het verloop van de pijn. Rugpijn heeft bijvoorbeeld soms de neiging om niet constant te zijn. Met andere woorden, op een bepaald ogenblik is de pijn die u voelt erger dan op andere ogenblikken. Betreft het wel een constante, lichte rugpijn, dan dient u de oorzaak doorgaans ergens anders te zoeken.

Symptomen Chronische Rugklachten; Vervelende, hinderlijke rugpijn

Het eerste type rugpijn is een vervelende, hinderlijke rugpijn die er voor kan zorgen dat u wordt belemmerd om uw dagelijkse taken uit te voeren. Daarbij is de pijn echter niet zo erg dat u zich genoodzaakt voelt om een beroep te doen op een dokter. Dit is eigenlijk chronische rugpijn in haar puurste vorm. Er bestaat binnen de medische wereld heel veel twijfel over de oorzaak van deze aandoening. Veel artsen houden het nog steeds op een combinatie van stress en vermoeidheid terwijl anderen wel degelijk stellen dat een zeer actief leven aan de basis kan liggen van een dergelijke aandoening. Hoe dan ook, chronische rugpijn kan bijzonder vervelende gevolgen hebben en kan er voor zorgen dat u niet meer in staat bent om al uw dagelijkse taken zomaar zonder enig probleem uit te voeren. Gelukkig is de oorzaak niet ernstig waardoor er veelal geen specifieke behandeling voor noodzakelijk is.

Problemen bij het lopen

In bepaalde gevallen kan de chronische rugpijn echter een stuk ernstiger worden. De pijn zorgt er dan voor dat u bijvoorbeeld lichamelijk enkele taken helemaal niet meer zult kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan gewoon lopen. Bij veel mensen die last hebben van chronische rugpijn heeft de pijn de neiging om uit te stralen naar andere lichaamsdelen. In een dergelijk geval kan er sprake zijn van een ernstige achterliggende reden die de hevige rugpijn veroorzaakt. Niet zelden wordt er dan onderzocht of er bijvoorbeeld mogelijks een hernia aanwezig is of de persoon in kwestie mogelijks niet beschikt over een gezwel in de rug. Op latere leeftijd kan de aanhoudende rugpijn echter ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld slijtage van de rugwervels. Ook osteoporose of botontkalking kan aan de basis liggen van aanhoudende rugpijn.

Worden de symptomen chronische rugklachten erger?

Het is bij chronische rugklachten steeds belangrijk om voor uzelf goed op te volgen of de symptomen chronische rugklachten al dan niet erger worden naarmate er meer tijd verstrijkt. Veel mensen hebben zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven de neiging om de pijn in hun rug voor lief te nemen waardoor ze niet meer zo aandachtig zijn voor het al dan niet erger worden van de symptomen. Van zodra wordt vastgesteld dat de pijn erger wordt doet u er goed aan om contact op te nemen met uw dokter. Hij zal u dan doorverwijzen of een specifieke behandeling voorstellen voor uw chronische rugpijn.